Michael Kocáb brzy oslaví 70. narozeniny a vydává reedici jeho první sólové desky s názvem: POVÍDALI, ŽE MU HRÁLI.

Read Time:1 Minute, 39 Second

Reedice sólového alba Michaela Kocába přináší jedinečnou příležitost připomenout si zásadní momenty kariéry tohoto významného českého hudebníka. Michael Kocáb, známý jako instrumentalista, zpěvák, skladatel a aranžér, je od druhé poloviny sedmdesátých let neodmyslitelnou součástí naší kulturní scény.

Od svého začátku ve vážné hudbě se Michael Kocáb postupně propracoval přes jazz a jazzrock až k legendární skupině Pražský výběr. Tato kapela, která představuje domácí verzi nové vlny, byla známá svou brilantní muzikálností a netypickým přístupem. Velké filmové, divadelní, výstavní a jiné projekty osmdesátých let, společně s postupnou inklinací k šansonovým skladbám, přispěly ke vzniku jeho debutového sólového alba.

Reedice tohoto alba obsahuje studiové nahrávky z let 1986 až 1988. Texty písní, převážně z pera Michala Horáčka, se pohybují od ironických dadaismů až po hlubší a vrstevnatější příběhy. Mezi nejznámější skladby patří „Sebastián“, „Chrlič“ a „Já rasisty nikdy neměl rád“, které jsou orámovány bláznivým songem „Když přijede Kocábinka“. Tento přechod od chytré srandy k ještě chytřejší přemýšlivosti je typický pro Kocábovu tvorbu.

Spolu s Michael Kocábem na albu spolupracovali významní hudebníci jako Michal Pavlíček, Vilém Čok a Klaudius Kryšpín, a hosté jako Jiří Pokorný, Vladimír Kulhánek a Tomáš Chlumecký. Jejich společné úsilí přineslo výborný hudební zážitek, který zahrnuje použití moderních hudebních přístrojů jako Drumtrack, kytarový syntezátor a drumulátor.

Bonusové skladby na reedici posouvají Kocábovu tvorbu v čase od roku 1982 do roku 2016. Jsou zde zahrnuty písně, které složil pro sebe, svou dceru Natálii, Annu Rusticano či Jindru Malíka. Mezi bonusy najdete i skladby z prestižní soutěže Bratislavská lyra a ukázky z jeho rockové fusion éry.

Tato reedice na LP a CD je významným příspěvkem k oslavě jubilejního roku Michaela Kocába. Přestože nejde o kompletní přehled jeho tvorby, rozhodně jde o důležitý soubor, který vypovídá o jeho vlivu a významu na české hudební scéně.

Michael Kocáb pokřtí tuto výjimečnou desku v rámci narozeninového koncertu na Metronome festivalu 20.6.2024 na výstavišti v Holešovicích.

Album „POVÍDALI, ŽE MU HRÁLI“ vychází na LP a s bonusy na CD již 21.6.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Dětský balet Praha vzdá Popelkou hold Vlastimilu Harapesovi ve vyprodaném Divadle na Vinohradech
Next post Olmo Omerzu natáčí film Nevděčné bytosti
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]