Mord režiséra Adama Martince a získal Zvláštní uznání poroty

Read Time:2 Minute, 56 Second

Český film Mord získal Zvláštní uznání poroty v Hlavní soutěži na 58. ročníku KVIFF. Světová premiéra snímku proběhla v neděli 30. 6. od 20.00 ve Velkém sále hotelu Thermal za účasti prezidenta republiky Petra Pavla. Po skončení filmu diváci dlouho aplaudovali ve stoje a ocenili tak celovečerní debut režiséra Adama Martince.

Snímek obsazený zejména neherci natočil režisér Adam Martinec v kraji svého dětství. Režisér již v roce 2018 zaujal svou tvorbou na festivalu v San Sebastiánu, kde uvedl krátký film Cukr a sůl. V roce 2020 získal za krátký film Anatomie českého odpoledne Českého lva a Cenu české filmové kritiky.

 

“Mám obrovskou radost, že Mord začal svůj příběh právě na tomto úžasném festivalu. Mord pro mne byl velkou výzvou a velmi mne těší, že zaujal porotu i festivalové diváky. Děkuji porotě za Zvláštní uznání, nesmírně si toho ocenění vážím. Cena patří všem, kteří na filmu spolupracovali,” komentuje režisér Adam Martinec.

 

“Mord je pomyslným vyvrcholením naší společné cesty s Adamem, která vedla od několika krátkých filmů až po nejvyšší možnou metu v podobě celovečerního hraného filmu. Zároveň je to náš absolventský film. Je milníkem, který nám otevírá dveře k novým možnostem. Námět Mordu se mnou od prvního okamžiku rezonoval, protože přináší témata, která řeším i já,” říká k ocenění producent Matěj Paclík ze společnosti Breathless Films, která snímek vyrobila.

 

Mord je filmový příběh, který je v podstatě poskládaný z několika historek, které se skutečně na zabijačkách u nás staly, například historka s krví. Jsem dojatý, strašně šťastný a pyšný otec – neherec. Skvělý festival, premiéra s účastí prezidenta a nakonec ocenění – co více bych si jako hlavní hrdina filmu mohl přát?” dodává Karel Martinec.

 

TRAILER – link + Trailer soubor

Plakát – link

Do hlavní role Karla obsadil režisér svého otce Karla Martince. Spolu s dalšími neherci účinkujícími v Mordu se Karel Martinec představil již v oceňovaném krátkém filmu svého syna Cukr a sůl. “Neherci svým projevem dodávají filmu autentičnost a jejich interakce s hereckými profesionály může dát vzniknout magickým momentům, které nejdou ani napsat, natož nazkoušet,” komentuje režisér své rozhodnutí obsadit do filmu neherce.

Mord je také absolventským filmem Adama Martince na pražské FAMU. Režisér v něm reflektuje své zážitky z dětství a dospívání na severní Moravě: “Často se na Osoblažsko vracím. Je to fascinující ostrov uprostřed ničeho, je tam daleko z Česka i z Polska. Lidé odtamtud buď odjíždějí, nebo tam žijí celý život. Je to zapomenuté, ale krásné místo, kde žijí krásní lidé,“ vysvětluje Adam Martinec, proč svůj příběh zasadil právě sem.

Jedná se o třetí film, který vznikl ve spolupráci režiséra Adama Martince a producenta Matěje Paclíka.

 

Mord míří do českých kin od 8. srpna 2024.

 

Synopse:
Zabijačka se u stařečků na Osoblažsku koná každý rok. Je to jediný den v roce, kdy se sejde celá rodina, aby si zanadávala, pojedla, popila a prostě jenom žila. Letos je ale všechno jinak. Děda od rána přešlapuje a neví, jak zeťákovi Karlovi oznámit, že je to zabijačka poslední. Karlově dceři Romaně chybí máma a její sestře Lucii se rozpadá manželství. Její syn Dušan neví jak se ve srážkách ženského a mužského světa orientovat, strýc Šupina od rána nebezpečně nasává, řezník Tonda tají, že má navlhlé patrony a problematický soused osnuje, jak se všem pomstít za svůj zpackaný život. V průběhu takového dne je testována odolnost vzájemných pout odhalujících pevnost a křehkost vztahů utvářených tradicemi, láskou i křivdami.

Hrají:
Karel Martinec, Miloslav Čížek, Pavlína Balner, Miloslav Čížek, Aleš Bílík, Albert Čuba, Karin Bílíková, Kristina Kaniová, Antonín Budínský, Lubomír Velička, Jan Koloničný, Zdeněk Pecháček a další.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Modelka Lia Kees uspořádala v Karlových Varech luxusní módní přehlídku
Next post První singl z očekávaného alba Michala Davida. V klipu si zahrál i jeho vnuk Sebastian
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]