Na Voyo míří dokument Django o Petru Jandovi

Read Time:3 Minute, 1 Second

Praha, 30. srpna – Diváci Voyo se mohou těšit na nový dokumentární film Django věnovaný jedné z nejvýraznějších postav české hudební scény druhé poloviny dvacátého století, Petru Jandovi. Tento snímek, natočený režisérkou Olgou Malířovou Špátovou, nabízí hluboký a osobní pohled na život legendárního hudebníka, který svou tvorbou ovlivnil několik generací domácích posluchačů. Na Voyo bude ke zhlednutí od 2. září.

„Petra Jandu jsem poznala jako muže naplněného posedlostí a vášní k hudbě. Nepřetvařuje se, nic nezkrášluje, staví se čelem k nelehkým událostem svého života. Jeho bezbřehá upřímnost a otevřenost je pro pravdivost filmu vzácná. Je vzorem, jak se chovat ke svým dětem,“ říká na adresu hlavního aktéra svého dokumentárního filmu režisérka Olga Malířová Špátová. „Na Petrově příběhu jsem si uvědomila, že i ve chvílích nejtěžších, se může rodit začátek naděje. Lékem mu je po celý život jeho milovaná hudba. Petrův příběh je zprávou, s jakou chutí, odvahou a láskou je možné navzdory prožitému trápení žít, a to i v osmdesáti letech,“ dodává.

Dokument přibližuje hudební kariéru Petra Jandy, frontmana kapely Olympic, ale také jeho soukromý život plný nekončících radostí, ale i zásadních zkoušek. Olga Špátová vytvořila dílo, které je intimní výpovědí o muži, jenž svou hudbou zanechal nesmazatelnou stopu v české kultuře. Diváci budou mít možnost sledovat Jandovu cestu od jeho hudebních začátků v šedesátých letech až po současnost. Film obsahuje unikátní archivní záběry, dosud nezveřejněné rozhovory a svědectví lidí, kteří Petra Jandu provázeli na jeho životní i profesní cestě.

Olga Špátová strávila s Petrem Jandou několik měsíců, během kterých ho natáčela nejen při práci, ale také v jeho každodenním životě. Díky tomu se ji podařilo vytvořit velmi autentický a upřímný portrét tohoto umělce. Film nabízí pohled do bohatého archivu záznamů kapely Olympic i osobního archivu Petra Jandy, včetně vzpomínek na jeho spolupráci s dalšími hudebními velikány. Kromě hudební kariéry se dokument soustředí také na Jandovy rodinné vztahy, což přináší hlubší pochopení jeho osobnosti i toho, jak jeho životní zkušenosti formovaly jeho hudbu.

Ve filmu vystupují nejen členové rodiny Petra Jandy, ale také jeho kolegové a přátelé z hudebního průmyslu. Natáčení probíhalo v průběhu několika měsíců na různých lokacích, včetně Jandova domova, nahrávacího studia a míst, která měla klíčový význam v jeho životě a kariéře.

Olga Špátová je česká režisérka, dokumentaristka a scenáristka. Za své krátké hrané filmy získala několik cen na amatérských i profesionálních festivalech v zahraničí. Za svůj film Trojhra získala Velkou cenu na 40. ročníku Academia filmu v Olomouci. O vztahu se svou matkou Olgou Sommerovou natočila film (Ne)cenzurované rozhovory a jednu ze dvou částí jejich společného filmu Láska včera, dnes a zítra. Jako kameramanka pracovala na filmech Olgy Sommerové Moje 20. století a Přežili jsme své děti. Připravila DVD zpěvačky Radůzy. Ve filmu Dobře placená procházka zachytila režiséra Miloše Formana při realizaci komické opery Jiřího Šlitra v Národním divadle. V roce 2009 uvedla v televizi dokument o Karlu Gottovi Fenomén Gott a v dubnu 2010 měl v kinech premiéru její film Oko nad Prahou o stavbě nové Národní knihovny od Jana Kaplického. Od roku 2009 pracovala na filmu Největší přání III, který měl premiéru 20. září 2012. Film navazuje na dvojici dokumentárních filmů svého otce z let 1964 a 1989, majících za úkol reflektovat názorový stav společnosti a jeho proměnu v čase. Ve spolupráci s Českou televizi natočila v roce 2017 dokumentární cyklus Rodiče napořád, který se věnuje pěstounské péči. V letech 2018 až 2019 natáčela dokument Karel o zpěvákovi Karlu Gottovi. Film měl premiéru v říjnu 2021. V roce 2022 dokument Klaunka mapující život Jitky Molavcové. Za dokument Daleko pod sluncem byla v roce 2015 nominována na Českého lva.

Celovečerní dokument Django vstupuje na Voyo v pondělí 2. 9.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Titul Anděl mezi zdravotníky 2024 putuje do Nemocnice Beroun !
Next post Nejžhavější show letošního podzimu Love Island je tady! 
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]