Aneta Langerová slaví 25 let na scéně

Read Time:3 Minute, 55 Second

Aneta Langerová završí oslavy svého dvacetiletého putování zázračnou písně krajinou s Janáčkovou filharmonií Ostrava na pěti výjimečných říjnových koncertech

Ve své nejnovější skladbě Zázračná písně krajina zve Aneta Langerová své posluchače, aby s ní putovali: „Zázračnou písně krajinou, kde každý smí sám sebou být…“. Tento text můžeme číst také jako pozvánku pro všechny fanoušky, aby se společně ohlédli za její dvě dekády trvající hudební kariérou. Mnozí z nich už s ní tuto pouť absolvovali v průběhu roku na vystoupeních po celé České republice a Slovensku. Na podzim zázračné turné vrcholí pěti speciálními koncerty v Brně, Ostravě a Praze za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava.

U příležitosti celoročních oslav cesty za svým snem Aneta řekla: „Když jsem vstoupila do světa písní, začala jsem tím vyprávět příběhy druhým a cítila chvění něčeho většího. Něčeho, co nás všechny přesahuje a zároveň drží pohromadě jako jednotlivce ve vztahu k sobě samému, k rodině, přátelům, ale nakonec i k celé společnosti.“

Sama vkročila na svoji cestu jako introvertní sedmnáctiletá holka před 20 lety. Popularita ji tehdy katapultovala do světa pop music zcela nepřipravenou. Během svého putování však nikdy neztratila samu sebe. Její touha po autenticitě ji naopak přinutila vybrat si těžší cestu a stát se nejen zpěvačkou a hudebnicí, ale také autorkou. Možnost komunikovat hudbou, sdílet své pocity a spojit se s lidmi, je pro ni splněný sen a to nejkrásnější, co ji potkalo.

Z původních tří plánovaných zastávek se díky zájmu fanoušků rozrostl počet koncertů na pět. Během nich na pódiu Anetu kromě její kapely a smyčcového tria doprovodí také Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou Aleny Hron. Všechny písně, které vypráví o putování této osobité zpěvačky a skladatelky za jejím hudebním snem, tak dostanou nový, barvitý zvuk a jedinečnou orchestrální energii. Aranže pocházející z ruky klavíristy a producenta Jakuba Zitka tím získají další hudební rozměr. Na závěrečných koncertech v pražské Lucerně se připojí také Anetin oblíbený sbor Maranatha Gospel Choir.

„Na koncertech budu posluchačům svým zpěvem vyprávět příběhy písní za doprovodu barvitého zvuku filharmonie, který sám o sobě staví písně až do filmového prostoru představivosti. V doprovodných orchestrálních texturách se prolínají smyčcové nástroje s žesti a dřevy, tajuplným zvukem harfy nebo velkolepými tympány. Zvuk se dynamicky proměňuje od nejtišších lyrických pasáží až po fortissima orchestrálního tutti. Myslím, že všechny tyto barvy prozáří starší i novější písně krásným, pestrobarevným a autentickým světlem. Bude to nejen barvité propojení zvuků dvou různých světů, hráčské schopnosti výjimečných muzikantů, ale nezapomínáme ani na vizuální stránku koncertu. Věřím, že to vše dohromady umocní zážitek, který si posluchači budou z koncertů odnášet.“ Tak přibližuje sama zpěvačka své zázračné koncerty.

Mimořádní jsou jak hudebníci, které na koncertech uslyšíte, tak prostory, jež Anetina hudba rozezní. Úvodní dva koncerty 17. a 18. října rozzáří Mahenovo divadlo v Brně – první plně osvětlené divadlo na evropském kontinentu –, kam se zpěvačka ráda a opakovaně vrací.

Ostravský koncert 21. října se ponese Multifunkční aulou Gong v Dolních Vítkovicích, která byla zařazena mezi TOP 10 staveb roku. Aneta zde v minulosti již několikrát vystupovala – jak s Janáčkovou filharmonií Ostrava, tak v rámci festivalu Colours of Ostrava.

Turné završí dva pražské koncerty 23. a 24. října ve Velkém sále paláce Lucerna – tedy na místě, kde Aneta svou zázračnou hudební pouť téměř před 20 lety začala.

Letošní slavnostní rok zahájila zpěvačka na jaře vydáním speciálního dvojalba svých nejoblíbenějších písní pod názvem Zázračná písně krajina 20 LET. Ty Aneta vybrala a sestavila osobně, i když, jak sama přiznává, rozhodování pro ni bylo velmi těžké – každá z nich má svůj jedinečný příběh. Album obsahuje písně ze všech studiových desek od roku 2004, kdy vyšla její první studiová nahrávka Spousta Andělů, přes album Dotyk (2007), Jsem (2009), Na Radosti (2014), až po poslední album Dvě slunce (2020). Celkem na této kompilaci najdou posluchači 39 písní a nechybí ani velké hity jako Voda živá, Malá mořská víla, Hříšná těla, křídla motýlí, Svatá Kordula, Tráva, Bílý Den, skladby s neopakovatelnou atmosférou z živých koncertů a dvě nadační písně – Píseň pro Světlušku (2006) a Píseň pro Olgu (2023). Součástí alba je také její nejnovější gospelová skladba, která mu dala jméno – Zázračná písně krajina.

Kompilace oslavuje všechny, kteří Anetu na její cestě touto zázračnou písně krajinou doprovázeli a pomohli jí vyprávět její příběhy druhým – muzikanty, skladatele i producenty. Patří k nim například Ivan Král, Jan P. Muchow, Jakub Zitko, Martin Ledvina, Michal Hrůza, Oskar Petr, Dorota Barová a další.

Aneta Langerová & Janáčkova filharmonie Ostrava

Zázračná písně krajina 20 LET Symfonická

17. 10. Brno, Mahenovo divadlo

18. 10. Brno, Mahenovo divadlo (PŘIDANÝ KONCERT)

21. 10. Ostrava, Gong

23. 10. Praha, Velký sál Lucerna – připojí se i Maranatha Gospel Choir (PŘIDANÝ KONCERT)

24. 10. Praha, Velký sál Lucerna – připojí se i Maranatha Gospel Choir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Dojemné vyznání lásky od Michaela Davida manželce ke 40. výročí
Next post Dobrodružný rodinný film Cukrkandl, v hlavní roli s Terezou Ramba se začal natáčet na Moravě
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]