RYCHLÉ ŠÍPY V SEŠITOVÉM VYDÁNÍ SE PO 57 LETECH VRACÍ DO trafik

Read Time:4 Minute, 5 Second

Retro ala PULS Ostrava z let 1967–1969 je doplněné o sběratelské kartičky

Unikátní časopisecká série příběhů Rychlých šípů  Jaroslava Foglara s ilustracemi Jana Fischera se vrací do prodeje. Tentokrát ovšem nemíří na pulty knihkupectví, ale do novinových stánků a prodejen tiskovin. Ve spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara tuto sérii sedmi sešitů vydává nakladatelství Albatros.

Retro časopisy přináší nostalgické vzpomínky na dobrodružství pěti kamarádů, kteří okouzlili čtenáře napříč generacemi. Časopisy budou vycházet postupně, a to od října 2024 až do března 2025.

  1.     číslo (Albatros, 99 Kč) na trh vstoupilo v říjnu a v prodeji bude do 03. 11. 2024.
    2. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 04. 11. 2024 a v prodeji bude do 24. 11. 2024.
    3. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 25. 11. 2024 a v prodeji bude do 15. 12. 2024.
    4. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 16. 12. 2024 a v prodeji bude do 05. 01. 2025.
    5. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 06. 01. 2025 a v prodeji bude do 26. 01. 2025.
    6. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 27. 01. 2025 a v prodeji bude do 16. 02. 2025.
    7. číslo (Albatros, 149 Kč) vychází 17. 02. 2025 a v prodeji bude do 06. 03. 2025.

Všechny čísla budou postupně dostupná ve vybraných trafikách a na benzínových stanicích, prodejnách České pošty a v sítích hypermarketů i supermarketů.


Kreslený seriál Rychlé šípy je u většiny čtenářů spojen s nostalgickou vzpomínkou na dětství. „Chtěli jsme kus téhle nostalgie vrátit pamětníkům dob minulých i nové generaci dětí. V době všemocného internetu posíláme každé tři týdny na novinové stánky jeden sešit Rychlých šípů v papírové podobě. Bude jich celkem sedm! Je v tom něco kouzelného a zároveň záměrně staromódního a romantického, co by se snad líbilo i jejich autorovi, Jaroslavu Foglarovi i samotným Rychlým šípům,“ řekl k unikátním retro vydáním Ondřej Müller, programový ředitel literatury pro děti a mládež z nakladatelského domu Albatros Media.

Před více než šesti lety začalo nakladatelství Albatros znovu vydávat dílo Jaroslava Foglara. V novém kabátě, s novými ilustracemi, v nové grafické úpravě, vytištěné nejmodernější technikou. Je však mnoho čtenářů, kteří dnes zavítají do knihkupectví málokdy, a právě pro ně je určeno nové sešitové vydání slavného českého kresleného seriálu Rychlé šípy. „Chceme upozornit na to, že tenhle komiks, který vychoval již několik generací čtenářů, nezastaral a je stále lákadlem,“ vysvětluje dále Ondřej Müller.

Každý sešit navíc obsahuje sběratelské karty, které jistě podpoří zájem o pětici kluků, jejichž přátelství, odvaha i smysl pro humor jsou dnes tolik potřeba. Rychlé šípy jsou nejen součástí naší kulturní historie, ale i inspirací pro mladé čtenáře. „Jsme nadšeni, že můžeme tuto klasiku znovu po 57 letech přivést k životu v původním provedení s rekonstruovanými malbami Jana Fišera a následně Marko Čermáka tak, jak vycházelo v sešitové podobě od prosince 1967,“ dodává Müller.

Sběratelé, pamětníci i děti mají stále o příhody Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky zájem. Připojte se také k dobrodružství Rychlých šípů! Vstupte do jejich světa plného přátelství, odvahy a zábavy!

O autorovi:
Jaroslav Foglar / Spisovatel, šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed, významný metodik, pod přezdívkou Jestřáb byl dlouholetým skautským vůdcem 2. oddílu Praha. Své zkušenosti, nápady a programové tipy nabízel prostřednictvím časopisů a později knih na pomezí příběhu a metodické příručky, jako byly Kronika Ztracené stopy či Náš oddíl. První povídka Vítězství mu vyšla ve Skautu Junáku v prosinci 1923. O deset let později ve stejnojmenném časopise publikoval na pokračování román Boj o první místo. Poté následovaly knihy Hoši od Bobří řeky, Přístav volá a dvě desítky dalších. Ty se spolu s mnoha povídkami a komiksy v čele s Rychlými šípy staly nejpodstatnější četbou pro několik generací mladých lidí. Jeho odkaz včetně autorských práv spravuje Skautská nadace Jaroslava Foglara.

O ilustrátorech:
Dr. Jan Fischer / Malíř, ilustrátor, karikaturista, vzděláním doktor práv, který se proslavil jako první kreslíř komiksových příběhů Rychlých šípů. Tento kultovní český kreslený seriál si první čtenáři mohli prohlédnout 17. 12. 1938 v Mladém hlasateli. Svou proslulost si získal nejen díky scénáři Jaroslava Foglara, ale i díky neopakovatelnému mistrnému kresebnému ztvárnění Jana Fischera. Ten totiž svou karikaturní kresbou vtiskl hlavním i vedlejším hrdinům v příbězích Rychlých šípů jedinečného ducha. Nejen jeho postavy mají situační výraz ve tváři, ale zachoval i dobový svět městských ulic, sklepů či půd.
Marko Čermák / Kreslíř, hudebník a tramp. V roce 1968 po smrti Dr. Jana Fischera (v r. 1960) uspěl v konkursu a pokračoval v kreslení seriálu Rychlé šípy, který vytvořil Jaroslav Foglar. Nejprve překreslil osm příběhů nakreslených Václavem Junkem v roce 1941, poté v letech 1970–1971 nakreslil 40 nových příběhů. V roce 1971 zpracoval pro vydavatelství Novinář komiksové verze knih Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří. Byl dlouholetým členem skupiny Greenhorns (Zelenáči), společně s Janem Vyčítalem (další kreslíř) a Michalem Tučným. V letech 1968–1970 působil ve skupině White Stars. Je považován za jednoho z prvních průkopníků hry na pětistrunné banjo. Nyní působí v trampské a country kapele Paběrky Marko Čermáka.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Skupina Lucie vstupuje do další své etapy se zpěvákem Viktorem Dykem
Next post Benefiční koncert „Společně proti bezmoci“. Osobnosti české kultury podpořily pacienty s ALS
Close

Nejprohlíženější příspěvky

  1. PEČE CELÁ ZEMĚ startuje již třetí řadou od 6.ledna na ČT1
    Třetí řada Peče celá země opět stmelí celé rodiny u televizních obrazovek, a to jak u české klasiky, tak u často velmi originálních receptů. Víte například, jak se peče malinový dort, který znáte ze znělky? V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si […]
  2. Muzikál Anděl Páně je novým hitem Hudebního divadla Karlín
    Hudební divadlo Karlín má na repertoáru nový titul – muzikál Anděl Páně, který má za sebou úspěšnou premiéru a diváci si jej nepomohou vynachválit. V hlavních rolích excelují Ondřej Rychlý (Petronel) a Marek Lambora (Uriáš), nechybí ani Jiří Korn v roli Boha. Anděl Páně – to je božský muzikál podle stejnojmenné filmové pohádky z roku 2005. V […]
  3. Hokejisté Michal Mrázik, David Moravec a Milan Jurčina pomohou mladému fotbalistovi
    Sportovci tělem i duší, navíc se srdcem na správném místě. Tak by se dali charakterizovat hokejisté Michal Mrázik a David Moravec, stejně jako bývalý hokejista Milan Jurčina. Všichni tři se totiž pod záštitou domovské sportovní agentury M3 Sports Agency rozhodli podpořit sbírku pro šestnáctiletého fotbalistu Milana, který před rokem onemocněl zánětem míchy a hrozilo, že […]
  4. Red Face – souboje profi zápasníků s pouličními rváči a influencery
    Dne 9. srpna 2023 proběhla tisková konference organizace RedFace k historicky druhému galavečeru, který se uskuteční 9. září 2023 v UNYP Aréně v Praze. Organizace, za kterou stojí promotér Petr Diviš, představila novou fight card, ve které kombinuje profesionální zápasníky s pouličními rváči a influencery, čímž chce zviditelnit bojové sporty. Hlavním partnerem večera je Kratom […]